London Brexit Feng Li/Getty Images

Zal Londen Brexit overleven?

LONDEN – Brexit heeft een hongerige vos in de financiële kippenren van de Londense City losgelaten. Nog niemand weet welke toegang in het Verenigd Koninkrijk gevestigde firma’s tot de gezamenlijke financiële markt van de EU zullen behouden, en het uitroepen van algemene verkiezingen op 8 juni door premier Theresa May hebben het beeld verder vervaagd, ten minste op korte termijn. Maar er heerst een knagend gevoel dat de gang van zaken gaat veranderen, en dat er een prijs betaald zal moeten worden voor het verlaten van de EU.

Dus in het VK gevestigde firma’s voor financiële diensten, vooral zij die Londen als Europees hoofdkwartier gekozen hebben juist om toegang tot de hele Europese markt vanaf één locatie te krijgen, wegen hun opties. Het is zelfs zo dat regulatoren ze hiertoe dwingen, door ze te vragen hoe ze zelfs in het geval van een ‘harde’ Brexit van plan zijn de continuïteit van hun diensten aan hun cliënten te waarborgen. (de regering May heeft het overigens liever over een ‘schone’ Brexit, maar dat is een semantische kwestie).

Rivaliserende Europese centra ruiken hun kans om een gedeelte van deze bedrijvigheid terug te halen naar het continent (of naar Ierland). Andere regeringen hebben lange tijd aanstoot genomen aan de dominantie van Londen. Het was vernederend te moeten erkennen dat het belangrijkste centrum voor handel in euro-gedenomineerde instrumenten buiten de eurozone lag.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/qBiAhiknl