borrell6_artJazz_Getty Images_eu building artJazz/Getty Images

Európa stratégiai tétlensége nem járható út

BRÜSSZEL – Európában sokakban ébredt újra a remény, hogy a transzatlanti kapcsolatok helyreállnak, miután Joe Bident választották meg az Egyesült Államok következő elnökévé. Ez azonban nem jelentheti egyszerűen a múlthoz való visszatérést. A számos nemzeti és nemzetközi kihívással szembenézni kényszerülő Egyesült Államok csak olyan mértékben fogja értékelni a transzatlanti kapcsolatot, amennyiben az az ország számára tényleges értéket teremt. Ezt az értéket egy a globális felelősségvállalás terén nagyobb részt vállaló Európa biztosítani tudja.

Sokan beszélnek „Európai stratégiai autonómiájának” megteremtéséről – de mit jelent ez a gyakorlatban? Az autonómia nem teljes függetlenséget vagy elszigeteltséget jelent a világ többi részétől, hanem azt a képességet jelenti, hogy önálló módon tudunk gondolkodni, és hogy saját értékeink és érdekeink alapján tudunk cselekedni. Az Európai Uniónak ezt a fajta autonómiát kell kialakítania, ugyanakkor meg kell erősítenie szövetségeit és fenn kell tartania a multilateralizmus és a nyitottság iránti elkötelezettségét.

A mostani antagonisztikus nemzetközi környezetben, amelyet fokozódó geopolitikai rivalizálás és a nagyhatalmak egyre élesebb versengése jellemez, az EU-nak komoly stratégiai kihívásokkal kell szembenéznie. Ezért, ahogy azt Angela Merkel lényegretörően megfogalmazta: „Nekünk, európaiaknak, a saját kezünkbe kell vennünk sorsunk irányítását.” Meg kell állnunk saját lábunkon.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/2P9kEbuhu