borrell6_artJazz_Getty Images_eu building artJazz/Getty Images

Europese strategische zelfgenoegzaamheid is geen optie

BRUSSEL – De verkiezing van Joe Biden tot volgende president van de Verenigde Staten heeft in Europa de hoop gewekt dat het opnieuw de goede richting zal uitgaan met de trans-Atlantische betrekkingen. Maar we kunnen niet zomaar terug naar het oude normaal. De VS, die het hoofd moeten bieden aan zoveel binnenlandse en internationale uitdagingen, zullen de trans-Atlantische betrekkingen alleen naar waarde schatten als ze daadwerkelijk iets opleveren. Een sterker Europa dat een groter deel van de mondiale verantwoordelijkheid op zich neemt, kan daarvoor zorgen.

Er is veel gesproken over het bereiken van "Europese strategische autonomie", maar wat betekent dat in de praktijk? Autonomie mag geen volledige onafhankelijkheid of isolement ten opzichte van de rest van de wereld inhouden. Het gaat veeleer om het vermogen om voor zichzelf te denken en om in overeenstemming met de eigen waarden en belangen te handelen. De Europese Unie moet dit soort autonomie verwezenlijken en tegelijkertijd haar allianties versterken en haar beloften inzake multilateralisme en openheid nakomen.

De EU staat in het huidige vijandige internationale klimaat, met toenemende geopolitieke rivaliteit en concurrentie onder de grootmachten, voor grote strategische uitdagingen. "Wij Europeanen moeten", zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel het ooit cru stelde, "echt ons lot in eigen handen nemen." We moeten op eigen benen staan.

https://prosyn.org/2P9kEbunl