skidelsky178_CARLOS JASSOAFP via Getty Images_boris johnson CARLOS JASSO/AFP via Getty Images

Boris Johnsons val - en de onze

LONDEN – Bijna alle politieke carrières eindigen in een mislukking, maar Boris Johnson is de eerste Britse premier die wordt afgezet wegens schandalig gedrag. Dat zou ons zorgen moeten baren.

De drie meest opvallende struikelpartijen van twintigste-eeuwse Britse leiders werden veroorzaakt door politieke factoren. Neville Chamberlain werd ten val gebracht door zijn mislukte verzoeningspolitiek jegens Hitler. Het Suez-fiasco dwong Anthony Eden in 1957 tot aftreden. En Margaret Thatcher moest in 1990 haar ambt opgeven omdat de weerstand van de bevolking tegen de poll tax de parlementsleden van de Toryʼs ervan overtuigde dat zij met haar als leider niet opnieuw konden winnen.

Aan het bewind van Harold Macmillan werd in 1963 een einde gemaakt door het Profumo seksschandaal, maar daarbij ging het om een minister van oorlog en mogelijke inbreuken op de nationale veiligheid. Verkiezingsnederlagen na economische mislukkingen brachten Edward Heath en James Callaghan ten val in de jaren zeventig. Tony Blair werd tot aftreden gedwongen door het Irak-debacle en het ongeduld van Gordon Brown om hem op te volgen. David Cameron moest Downing Street verlaten door Brexit, en Theresa May door haar falen om Brexit tot stand te brengen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/Lyib7j0nl