rogoff208_Tetra ImagesGetty Images_worldglobehandscooperation Tetra Images/Getty Images

We moeten de overige 66 procent helpen

CAMBRIDGE – Wat opmerkelijk is aan de toename van nationalistische sentimenten in de ontwikkelde wereld van de afgelopen jaren is dat deze ontwikkeling zich voordoet op een moment dat veel van de meest urgente uitdagingen van vandaag, zoals klimaatverandering en de COVID-19-pandemie, fundamenteel mondiale problemen zijn die mondiale oplossingen vereisen. En de woede die opkomt onder burgers van landen die een tekort hebben aan vaccins – in feite de tweederde van de mensheid, die buiten de geavanceerde economieën en China leeft – zou de rijke wereld al wel eens heel snel duur kunnen komen te staan.

De ambitieuze plannen van de Amerikaanse president Joe Biden om de ongelijkheid in Amerika aan te pakken moeten worden toegejuicht, op voorwaarde dat zijn regering erin slaagt de kosten op de langere termijn te dekken door hogere belastingen of een sterkere groei – toegegeven: twee grote mitsen. Dit geldt ook voor het kleinere, maar nog steeds belangrijke Next Generation EU-initiatief om leden van de Europese Unie zoals Italië en Spanje te helpen die onevenredig zwaar zijn getroffen door de pandemie.

De 16 procent van de wereldbevolking die in de ontwikkelde landen woont, heeft een zware pandemie achter de rug, maar kan zich nu opmaken voor herstel. China, waar nog eens 18 procent van de wereldbevolking woont, was de eerste grote economie die weer opkrabbelde, vooral dankzij de betere voorbereiding op de epidemie en de grotere capaciteit van de staat om het coronavirus in te dammen.

https://prosyn.org/tlzwn66nl