buruma187_y FRANCOIS MORIPOOLAFP via Getty Images_macron FRANCOIS MORI/POOL/AFP via Getty Images

Hvorfor er det så mange som hater Macron?

NEW YORK – Frankrike er ikke USA. Mange liberalere, inkludert meg selv, var bekymret for at Marine Le Pen muligens ville vinne det franske presidentvalget — og at hun ville vinne av samme grunn som Donald Trump i 2016: Forakt for den mer liberale kandidaten (Hillary Clinton) ville gjøre det mulig for populisten fra ytre høyre å vinne med et nødskrik.

Heldigvis var det mange nok som holdt seg for nesen og stemte på Emmanuel Macron i andre runde av presidentvalget selv om de misliker ham — for å hindre at Le Pen ville vinne. Hvis man må velge mellom kolera og pest, var førstnevnte åpenbart et bedre valg, ifølge mange velgere. Macron innrømmet nettopp dette i sin seierstale og sa følgende: «Til alle dere som stemte på meg, ikke fordi dere støtter mine ideer, men for å hindre ytre høyre fra å vinne … Jeg står i takknemlighetsgjeld til dere.»

Men det faktum at 41,5 % av velgerne stemte på Le Pen, en kandidat som representerer en dypt reaksjonær, nasjonalistisk og illiberal retning innen fransk politikk, gir fortsatt god grunn til bekymring. Spørsmålet vi bør stille er derfor: Hvorfor er det så mange mennesker som hater Macron?

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/l57v4k6nb