Barry Eichengreen, Professor of Economics and Political Science at the University of California, Berkeley, is a former senior policy adviser at the International Monetary Fund. He is the author of many books, including In Defense of Public Debt (Oxford University Press, 2021).
BRUSSEL – De stemming op de Europese financiële markten is omgeslagen. Op dit moment is de mogelijkheid van een Grieks vertrek uit de eurozone van tafel. Als de rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties als richtsnoer mag dienen, gokken de obligatiehouders niet langer op het uiteenvallen van de eurozone. De Europese aandelenkoersen zijn zelfs gestegen in de week na de onbesliste Italiaanse parlementsverkiezingen.
Beleggers geloven blijkbaar dat de Europese leiders precies genoeg zullen doen om hun monetaire unie bijeen te houden. Maar tegelijkertijd is het onwaarschijnlijk dat de Europese economie het patroon zal volgen van de crises op de opkomende markten en als een feniks uit de as zal herrijzen. Het meest waarschijnlijke scenario lijkt eerder een decennium met trage of helemaal geen groei, zoals dat de afgelopen tien jaar in Japan het geval was.
Het eerste obstakel voor een 'feniks-achtig mirakel' is dat de regeringen blijven bezuinigen. Ja, er wordt gefluisterd dat het tempo van de begrotingsaanpassingen kan worden vertraagd; Frankrijk heeft al meer tijd gekregen om zijn begrotingstekort aan te zuiveren. Maar dit heeft veel weg van wat er in Japan is gebeurd, waar de begrotingskraan afwisselend open en dicht is gedraaid. De Japanse consumenten wisten dat de verhogingen van de overheidsuitgaven van tijdelijke aard waren, zodat ze hun bestedingspatroon niet wijzigden en het beleid geen effect had.
To continue reading, register now.
Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.
Subscribe
As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.
Register
Already have an account? Log in