fischer159_gettyimages_europebluedatatrade Getty Images

Wie zal de 21e eeuw beheersen?

BERLIJN – De eerste twee decennia van de 21e eeuw beginnen een lange schaduw over de westerse wereld te werpen. We zijn een aardig eind gevorderd sinds de millenniumwende, toen mensen overal, maar vooral in Europa, zonder enige aarzeling “het einde van de geschiedenis” omarmden.

Volgens die illusoire notie had de overwinning van het Westen in de Koude Oorlog – de laatste van de drie grote oorlogen van de 20e eeuw – gezorgd voor een wereldorde waarvoor geen alternatieven gevonden konden worden. Voortaan, zo werd destijds gedacht, zou de wereldgeschiedenis gestaag voortschrijden op weg naar de veralgemening van de democratie en de markteconomie naar westerse snit. De nieuwe eeuw zou uitsluitend een voortzetting zijn van de voorgaande, waarin een triomferend Westen zijn overheersing zou voortzetten.

De wereld weet inmiddels wel beter. Het web van allianties en instituties dat de overheersing van het Westen ondersteunde blijkt een product van de 20e eeuw te zijn en de toekomst ervan is twijfelachtig. De wereldorde ondergaat een fundamentele verandering, nu het zwaartepunt verschuift van de noordelijke Atlantische Oceaan naar de Pacific en Oost-Azië. China staat op het punt om economisch, technologisch en politiek een wereldmacht te worden en de enige uitdager van de onbetwiste grootmacht van dit moment, de Verenigde Staten.

https://prosyn.org/f0zGHA6nl