Homoseksuele mannen moeten toegang krijgen tot PrEP

LONDEN – In oktober hebben twee groepen die de effectiviteit onderzoeken van een geneesmiddel dat een potentiële doorbraak zou kunnen betekenen in de strijd tegen HIV iets ongebruikelijks gedaan. Zij kondigden aan dat het middel dat ze aan het beproeven waren, een medicijn tegen retrovirussen genaamd Truvada, effectief genoeg was gebleken om een einde te kunnen maken aan de testfase met placebo's, zodat ze de pil aan alle deelnemers van de onderzoeken zouden gaan aanbieden.

De onderzoekers hadden ontdekt dat homoseksuele mannen die Truvada slikken, en condooms gebruiken als ze seks hebben, veel minder kans hebben om HIV op te lopen. Dit duidt op de effectiviteit van 'pre-exposure prophylaxis' (PrEP), een techniek waarbij mensen die HIV-negatief zijn middelen tegen retrovirussen gebruiken om zichzelf tegen een mogelijke infectie te beschermen. In 2011 bleek uit een proef die door de Gates Foundation werd gefinancierd dat heteroseksuele stellen die Truvada gebruiken het risico op besmetting met HIV met 73% konden verlagen.

Degenen die proberen de verspreiding van HIV en AIDS tegen te gaan hebben dus een nieuw wapen in hun arsenaal. De vraag is nu hoe ze dit wapen het beste ten goede kunnen laten komen aan degenen die het het hardst nodig hebben: homoseksuele mannen in de ontwikkelingslanden.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/YgdYP95/nl;