mueller31_OZAN KOSEAFP via Getty Images_turkeypressfreedomjournalismprotest Ozan Kose/AFP via Getty Images

Hva truer pressefriheten i dag?

BERLIN – Donald Trumps presidentskap startet med «alternative fakta» om hvor mange som hadde møtt opp under innsettelsesseremonien foran kongressbygningen og sluttet med voldelige Trump-tilhengere som rablet «død over mediene» på dørene til Kongressen. Selv om Trump er borte (for øyeblikket), befinner de profesjonelle mediene seg fortsatt i faresonen — og ikke bare i USA. Ifølge Reportere uten grenser (RSF) er pressefriheten «god» i bare 12 land — et lavere antall land enn tidligere.

Den mest åpenbare trusselen mot pressefriheten kommer fra autoritære regimer. Noen av disse regimene har strammet grepet om pressen i et forsøk på å forhindre at nyhetsmedier rapporterer om den dårlige håndteringen av pandemien. Ungarn ligger på 92. plass på RSFs rangering av pressefriheten i ulike land, ned fra 89. plass i fjor. Ungarske myndigheter har truet medier med straffeforfølgelse og beskylder mange medier for å «blokkere» myndighetenes innsats i kampen mot COVID. Sykepleiere og leger blir nektet å snakke med uavhengige journalister.

Autoritære regimer har også funnet fram til mer skjulte måter å begrense meningsmangfoldet i mediene på. De lar være å annonsere i regimekritiske medier. (Statlige annonser har økt i omfang i mange land under pandemien.) Samtidig kjøper regimevennlige forretningsfolk opp medier med hjelp fra myndighetene. Ett eksempel: I Tyrkia er det flere oligarker som har tjent på byggeboomen de siste årene med hjelp fra regimet. Tjenestene blir gjengjeldt ved at disse oligarkene har tatt over uavhengige aviser.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/sQVpjW6nb