nye215_rawf8_getty images_us china Rawf8/Getty Images

Wat zou kunnen leiden tot een oorlog tussen de VS en China?

CAMBRIDGE – Toen de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, onlangs opriep tot een reset van de bilaterale betrekkingen met de Verenigde Staten, antwoordde een woordvoerder van het Witte Huis dat de VS de relatie zagen als een van sterke concurrentie, die een positie van kracht vereiste. Het is duidelijk dat de regering van president Joe Biden het beleid van Trump niet zomaar gaat terugdraaien.

Onder verwijzing naar Thucydidesʼ toeschrijving van de Peloponnesische Oorlog aan de angst van Sparta voor een opkomend Athene, menen sommige analisten dat de relatie tussen de VS en China een conflictperiode ingaat waarin een gevestigde leider tegenover een steeds machtiger uitdager komt te staan.

Ik ben niet zo pessimistisch. Naar mijn mening vermindert de onderlinge economische en ecologische afhankelijkheid de kans op een echte koude oorlog, laat staan op een hete, omdat beide landen een motief hebben om op een aantal gebieden samen te werken. Tegelijkertijd blijven misrekeningen altijd mogelijk, en zien sommigen het gevaar van ʻal slaapwandelendʼ in een catastrofe verzeild raken, zoals met de Eerste Wereldoorlog is gebeurd.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/WqRJ2EAnl