rojasurrego2_YE AUNG THUAFP via Getty Images_birds Ye Aung Thu/AFP via Getty Images

Waarom we wetlands nodig hebben

GLAND, ZWITSERLAND – Hij wordt de Extinction Wing genoemd. Gevestigd in een donkere uithoek van het Museum voor Natuurlijke Geschiedenis in Parijs huisvest het een spookachtige verzameling soorten die allang zijn verdwenen uit de natuurlijke wereld. Wat zal de omvang zijn van het museum dat toekomstige generaties nodig hebben nu de biodiversiteit sneller afneemt dan op welk moment ook in de menselijke geschiedenis?

We worden nu geconfronteerd met het zesde massa-uitsterven, waarbij naar schatting één miljoen soorten dreigen te verdwijnen. Doet dat ertoe? We hebben de ondergang van de dodo overleefd en, hoe tragisch ook, zal het dreigende uitsterven van de noordelijke neushoorn ons leven werkelijk beïnvloeden?

Feitelijk zal dat inderdaad het geval zijn. Alle levende wezens op onze planeet zijn van gezonde en diverse ecosystemen afhankelijk voor lucht, water en gezond voedsel. Diezelfde ecosystemen reguleren het klimaat en bieden de grondstoffen en hulpbronnen waar onze economieën – en levens – van afhangen. De jaarlijkse mondiale waarde van de natuurlijke diensten bedraagt naar schatting $125 bln.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/WAni8kmnl