davies78_WANG ZHAOAFP via Getty Images_chinacentralbank Wang Zhao/AFP via Getty Images

Zullen westerse sancties het mondiale financiële systeem veranderen?

LONDEN – Geconfronteerd met de verschrikkingen van de Russische invasie in Oekraïne, en in het besef dat hun militaire opties beperkt zijn, hebben de westerse regeringen begrijpelijkerwijs hun economische en financiële arsenaal ingezet. Dergelijke sancties zijn natuurlijk al eerder aan dwalende landen opgelegd, met wisselend succes, maar lang niet in dezelfde mate als nu tegen Rusland.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben met name beslag gelegd op een groot deel van de deviezenreserves van de Russische centrale bank, en hebben een aantal Russische banken de toegang ontzegd tot het financiële berichtensysteem SWIFT voor internationale transacties. De wereld heeft een nieuw woord geleerd –  ʻdeswiftingʼ – en het financiële systeem is als nooit tevoren tot wapen gemaakt.

Het is nog te vroeg om het effect van de sancties tegen Rusland te beoordelen; er zijn nog geen tekenen van een beslissende invloed op het regime of het beleid van president Vladimir Poetin. Maar de schade voor de Russische economie op de langere termijn zal waarschijnlijk aanzienlijk zijn.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/RM8aFTxnl