aslund64_ALEXEY NIKOLSKYSputnikAFP via Getty Images_putin ALEXEY NIKOLSKYSputnikAFP via Getty Images

De argumenten voor hardere sancties tegen Rusland

STOCKHOLM – Wie is van mening dat de westerse sancties tegen Rusland ondoeltreffend en ongerechtvaardigd zijn geweest? Het Kremlin hangt deze zienswijze natuurlijk aan, maar spreekt zichzelf vervolgens tegen door op te roepen tot beëindiging van de sancties. Men hoort soortgelijke argumenten ook van zakenbankiers die Russische obligaties verkopen. Het is duidelijk dat zij baat zouden hebben bij de afschaffing van de sancties die de directe buitenlandse investeringen in Rusland in de kiem hebben gesmoord. Buiten deze twee groepen zijn de enige anderen die zich tegen de huidige sancties verzetten autoritaire politici en wetenschappers die hopen in een goed blaadje te komen bij het Kremlin.

Hoe dan ook, de argumenten tegen sancties houden geen steek. In 2014 annexeerde Rusland de Krim en lanceerde het een (onofficieel) militair offensief in Oost-Oekraïne. De Verenigde Staten en de Europese Unie konden niet passief blijven tegenover zulke flagrante schendingen van internationale afspraken, en dus reageerden ze verstandig. Als gevolg van zware financiële sancties staakte het Kremlin zijn offensief nadat het slechts 3 procent van het meest oostelijke deel van Oekraïne in handen had gekregen, veel minder dan wat de Russische president Vladimir Poetin op 17 april 2014 voor ogen had, toen hij pleitte voor de inname van heel Zuidoost-Oekraïne om ʻNovorossijaʼ in ere te herstellen.

De sancties hebben het beoogde economische effect gehad. Terwijl het bbp van Midden- en Oost-Europa sinds 2014 met 3 tot 5 procent per jaar is gegroeid, is dat van Rusland gestagneerd. Het Kremlin wijt dit aan de lage olieprijzen, maar terwijl de olie- en gasprijzen zijn gestegen, is de economie van Rusland vlak gebleven. Van de EU-landen heeft alleen Bulgarije momenteel een lager bbp per hoofd van de bevolking dan Rusland.

https://prosyn.org/a5CJMP9nl