stiglitz310_Sean GallupGetty Images_gas prices Sean Gallup/Getty Images

Oorlogen worden niet gewonnen met vredeseconomieën

NEW YORK – Politiek gezien hebben de G7 en gelijkgestemde landen over de hele wereld een oorlogshouding aangenomen om de Russische agressie te stoppen. De Russische president Vladimir Poetin heeft het meest fundamentele beginsel van het internationaal recht geschonden door een niet-uitgelokte aanval te lanceren op een ander lid van de Verenigde Naties – een instelling die uitdrukkelijk is opgericht om dergelijke agressie te voorkomen. De gevaren van appeasement zouden duidelijk moeten zijn. Zelfs als je maar een klein beetje empathie hebt, zou je moeten huiveren bij het vooruitzicht om onder het bewind van Poetin te moeten leven.

Het is een merkwaardige oorlog. Poetin heeft zijn project omschreven als een confrontatie met het hele Westen, maar de Oekraïners zijn de enigen die vechten en de volledige last dragen van de Russische aanvallen op burgers en civiele infrastructuur. Ondertussen hebben Europa en Amerika economische en militaire bijstand verleend en heeft de rest van de wereld te maken met de gevolgen van de oorlog, zoals hogere energie- en voedselprijzen.

Maar het is een vergissing om te denken dat een oorlog gewonnen kan worden met een vredeseconomie. Geen land heeft ooit een serieuze oorlog gewonnen door de markten met rust te laten. De markten bewegen gewoon te traag voor de grote structurele veranderingen die nodig zijn. Daarom hebben de Verenigde Staten de Defense Production Act, die in 1950 werd ingevoerd en onlangs werd ingeroepen in de ʻoorlogʼ tegen COVID-19, en opnieuw om een  kritiek tekort aan babyvoeding te kunnen aanpakken.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/HBXMnBunl