The video screen shows the Kinzhal shipborne surface-to-air missile system as Putin delivers an annual address to the Federal Assembly  Mikhail Metzel\TASS via Getty Images

De eenzijdige Koude Oorlog van het Westen

MOSKOU – De oplopende spanningen tussen het Verenigd koninkrijk en Rusland zijn verder bewijs dat Rusland en het Westen zich in een Tweede Koude Oorlog hebben begeven, aldus niemand minder dan autoriteit Richard N. Haass, president van de Council on Foreign Relations van de VS. Ik durf dit te betwisten.

Zeker, de Russische relaties met de Verenigde Staten, en nu ook met het Verenigd Koninkrijk, zijn slechter dan in de jaren ‘50, en de kans op een direct conflict is groter dan op enig ander moment sinds de Cubacrisis in 1962. Gegeven de complexiteit van de huidige nucleaire wapens en de systemen die zijn ontworpen om ze te neutraliseren kan je de mogelijkheid niet uitsluiten dat enige actor aan een van beide kanten of een derde partij escalatie kan provoceren.

Wat de zaken nog verergert is dat de communicatie tussen Amerikaanse en Russische leiders praktisch non-existent is, als gevolg van gebrek aan vertrouwen aan beide kanten. Onder Amerikanen neigen de gevoelens richting Rusland naar iets dat in de buurt komt van haat, en velen in Rusland bekijken Amerikanen inmiddels met nauwelijks verhuld dedain.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/42lqyJ1nl