tatic1_Andrey SuslovGetty Images_cms Andrey Suslov/Getty Images

Koop geen Bezosware

PRAAG – Als het gaat om de afnemende gezondheid van de nieuwsmedia wordt technologie als oorzaak én remedie gezien. Toen het internet midden jaren negentig het traditionele bedrijfsmodel van nieuwsorganisaties onderuit haalde, gingen latere technologieën – van sociale media tot microbetalingen – de fundamenten van een nieuw model vormen. Vandaag wordt de gezondheid van de journalistiek echter opnieuw bedreigd door innovatie – en ditmaal heeft de sector de schade grotendeels zelf toegebracht.

Moderne redactielokalen zijn afhankelijk van content-management systemen, die journalisten in staat stellen nieuwsberichten te plannen, schrijven, redigeren en publiceren. Maar vrijwel alle journalisten kunnen gruwelijke verhalen vertellen over de systemen die zij (moeten) gebruiken. Een paar jaar geleden heeft het online-magazine Digiday een paar van die verhalen bijeengebracht – en een verwoestend beeld geschetst van verloren inhoud en verloren tijd. In de woorden van één schrijver was het uitvoeren van opdrachten in het CMS van zijn uitgever ʻeen shitshow

Grote mediabedrijven – vooral Vox Media en de Washington Post – zien kansen in deze chaos, en proberen nu hun eigen systemen aan de man te brengen. Waarom willen deze organisaties plotseling zo graag hun interne hulpmiddelen aan anderen verkopen?

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/8eDE6zinl