Venezuela opposition protest Federico Parra/Getty Images

We wenen voor je, Venezuela

BOGOTÁ – Nog niet zo lang geleden was Venezuela – de geboorteplaats van “Bevrijder” Simón Bolívar – een vrij en redelijk welvarend land, dat zich kon beroemen op 's werelds grootste bewezen olievoorraden en een fantastisch volk. Het trok miljoenen Colombiaanse migranten aan die probeerden te ontvluchten aan het geweld van de oorlog tegen de guerrilla's van de Revolutionaire Krijgsmacht van Colombia (FARC). Maar vandaag de dag zijn de rollen omgedraaid: net nu de al vijftig jaar durende oorlog tegen de FARC ten einde loopt, stort Venezuela economisch, sociaal en politiek in elkaar.

Colombia is het land waarvoor het meeste op het spel staat bij de crisis die onze buurstaat en zusterrepubliek heeft getroffen. Onze landen worden verenigd door meerdere banden: op historisch, cultureel, economisch en geografisch gebied, met een gedeelde grens van ruim tweeduizend kilometer lengte.

Wij in Colombia hopen altijd dat het Venezuela voor de wind zal gaan. Dat is de reden dat we – naast vele andere staten en wereldleiders, waaronder het Vaticaan en paus Franciscus zelf – alles doen wat in ons vermogen ligt om de regering van Venezuela, onder leiding van president Nicolás Maduro, ertoe te bewegen samen met de oppositie een eerzame oplossing te vinden voor de crisis.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/fN8IXq5nl