A nurse vaccinates an Indonesian schoolboy  CHAIDEER MAHYUDDIN/AFP/Getty Images

Inenten helpt tegen de armoede

GENÈVE – Voor de meeste mensen is de keuze tussen een levensbedreigende ziekte en een leven met verlammende schulden helemaal geen keuze. Toch zien honderden miljoenen mensen over de hele wereld zich ieder jaar gedwongen deze keuze te maken, als gevolg van de buitensporige kosten van een medische behandeling. En paradoxaal genoeg zijn de mensen die het zwaarst getroffen worden niet de mensen met de hoogste medische rekeningen, maar de mensen die in de armste delen van de wereld wonen.

Hoewel landen als de Verenigde Staten notoir hoge behandelingskosten kennen, waarbij medische schulden een van de toonaangevende oorzaken zijn van persoonlijke faillissementen, geven mensen die in arme landen wonen feitelijk – in verhouding tot hun inkomen – méér uit aan de kosten van gezondheidszorg. En omdat ziektekostenverzekeringen niet verkrijgbaar of te duur zijn, en omdat faillissementsbescherming meestal geen optie is, komt het er te vaak op neer dat zij en hun gezinnen in de armoede belanden.

Maar deze tragedie – die juist de kwetsbaarste mensen op aarde treft – had in veel gevallen vermeden kunnen worden. Uit nieuw onderzoek, dat in februari in het tijdschrift  Health Affairs is verschenen, blijkt dat er ook een andere mogelijkheid is: in veel gevallen kunnen hoge medische rekeningen voorkomen worden door het wijdverbreide en betaalbare gebruik van vaccins.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/0IG936snl