stiglitz306_Rick LoomisGetty Image_qanon Rick Loomis/Getty Images

Hoe de VS de nieuwe Koude Oorlog kunnen verliezen

NEW YORK – De Verenigde Staten lijken een nieuwe Koude Oorlog te zijn begonnen met zowel China als Rusland. En het afschilderen van deze confrontatie door de leiders van de VS als een confrontatie tussen democratie en autoritarisme faalt, vooral op een moment dat diezelfde leiders systematische schenders van de mensenrechten zoals Saoedi-Arabië actief het hof maken. Dergelijke hypocrisie doet vermoeden dat het althans gedeeltelijk de wereldhegemonie is, en niet de waarden, die werkelijk op het spel staan.

Gedurende twee decennia na de val van het IJzeren Gordijn waren de VS duidelijk nummer één. Maar toen kwamen de rampzalig misplaatste oorlogen in het Midden-Oosten, de financiële crash van 2008, de toenemende ongelijkheid, de opioïde-epidemie en andere crises die twijfel leken te zaaien over de superioriteit van Amerikaʼs economische model. Bovendien is er door de verkiezing van Donald Trump, de poging tot een staatsgreep op het Amerikaanse Capitool, talrijke massale schietpartijen, een Republikeinse Partij die erop uit is kiezers het stemmen onmogelijk te maken, en de opkomst van samenzweringscultussen zoals QAnon, meer dan genoeg aanleiding om te opperen dat sommige aspecten van het Amerikaanse politieke en sociale leven diepgaand pathologisch zijn geworden.

Natuurlijk wil Amerika niet onttroond worden. Maar het is gewoon onvermijdelijk dat China de VS economisch voorbij zal streven, ongeacht welke officiële indicator men gebruikt. Niet alleen is de bevolking van China vier keer zo groot als die van Amerika, ook groeit de economie van het land al jaren drie keer zo snel (in termen van koopkrachtpariteit is het land de VS al in 2015 voorbijgestreefd).

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/MSRR4Zfnl