10

De rol van het buitenlandbeleid in de Amerikaanse presidentscampagne

NEW YORK – Het is onmogelijk te voorspellen wie de Amerikaanse kiezers tot hun volgende president zullen kiezen. Maar het is zeker dat deze keuze voor de hele wereld diepgaande gevolgen zal hebben, zowel goede als slechte.

Dit weerspiegelt bovenal de voortdurende realiteit van de macht van Amerika. Het weerspiegelt ook de bijna zekerheid dat de volgende president een wereld die in aanzienlijke beroering verkeerd zal erven. Wat hij of zij ook verkiest te doen, en hoe hij of zij dit verkiest te doen, is van groot belang voor mensen overal ter wereld.

Dit gezegd hebbende is het moeilijk vast te stellen welke rol het buitenlandbeleid zal spelen in de beslissing wie er als volgende in het Witte Huis zal zetelen. De verkiezingen van 2016 zijn nog steeds 17 maanden ver weg. Er kan en zal tussen nu en dan nog veel gebeuren.

Er zullen zich het komende jaar twee aan elkaar verwante maar duidelijk gescheiden politieke processen ontspinnen; de nominatieronden van de Democraten en de Republikeinen. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaat aan kop bij de Democraten, alhoewel haar nominatie nog geen voldongen feit is. Hoe het ook zij, het buitenlandbeleid zal waarschijnlijk een kleine rol spelen in deze beslissing, omdat de kwesties die de kiezers die het meest waarschijnlijk mee zullen doen aan de Democratische voorronden het meeste aangaan binnenlands en economisch van aard zijn.