delong239_Samuel CorumGetty Images_jerome powell Samuel Corum/Getty Images

Amerikaʼs macro-economische vooruitzichten

BERKELEY – Velen die zich nu zorgen maken over de stijgende inflatie in de Verenigde Staten zullen het er misschien niet mee eens zijn, maar de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken, kortweg Fed) zou een overwinningsrondje moeten maken. Kijk maar eens naar wat de Fed de afgelopen twee jaar heeft bereikt.

Rond deze tijd in 2020 had de COVID-19-pandemie de werkgelegenheid met maar liefst veertien procent teruggedrongen, toen grote delen van de economie gedwongen werden te sluiten. En hoewel de werkgelegenheid aantrok toen de economie weer op gang kwam, bleef ze toch zeven procent onder het niveau van vóór de pandemie.

Die resterende zeven procent terugwinnen zou altijd moeilijk zijn geweest, omdat daarvoor een herverdeling van de arbeid nodig was. Tijdens het teleurstellende, bloedeloze en onbevredigende herstel na de Grote Recessie tien jaar geleden, vond het opnieuw samenstellen van het weefsel van de arbeidsmarkt plaats in een tempo dat de werkgelegenheid slechts met ongeveer 1,3 procentpunt per jaar deed toenemen. Omdat de vraag in die periode slap was en slechts zeer langzaam groeide, was het moeilijk om uit te maken welke bedrijfsmodellen winstgevend zouden zijn en waar arbeid echt nodig was.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/eBDfmWtnl