delong229_ERIC BARADATAFP via Getty Images_jerome powell ERIC BARADAT/AFP via Getty Images

Is de Amerikaanse economie zich aan het herstellen of aan het oververhitten?

BERKELEY – Het financiële en economische nieuws in de Verenigde Staten wordt de laatste tijd gedomineerd door inflatiezorgen. ʻOngebreidelde inflatie is het grootste risico voor beleggers, waarschuwt Jim Paulsen van Leuthold,ʼ aldus de kabelnieuwszender CNBC. Als potentiële hedge tegen inflatie komt ʻBitcoins tijd om te schitteren snel dichterbij,ʼ meldt Robert Hackett van Fortune. Volgens US News and World Report ʻwordt er veel gesproken over inflatie in 2021, nu de angst voor hoge overheidsuitgaven de kop opsteekt en het recente opveren van de prijzen van pandemie-gerelateerde niveaus sommige investeerders bezorgd heeft gemaakt dat de trend nog wel even zal aanhouden.ʼ

En toch lees je ook dat ʻde rente op Amerikaanse staatsobligaties gelijk blijft, ook al trekt de inflatie aan.ʼ Na een groei van 33,4 procent op jaarbasis in het derde kwartaal van 2020, 4,3 procent in het vierde kwartaal, en 6,4 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, ligt de Amerikaanse economie op koers voor een volledig herstel. Het groeicijfer voor het tweede kwartaal zal naar verwachting ten minste 8 procent bedragen, en misschien zelfs aanzienlijk hoger, wat betekent dat de Amerikaanse economie, over het geheel genomen, tegen het derde of vierde kwartaal van dit jaar weer volledig zal zijn teruggekeerd op het productieniveau van vóór de pandemie.

In deze context is het geen verrassing dat de kerninflatie (exclusief voedsel- en energieprijzen) in de afgelopen maand met 0,4 procentpunt is gestegen. Dit percentage komt neer op een jaarlijkse inflatie van bijna 5 procent. Maar als we terugkijken naar de afgelopen twaalf maanden, bedroeg de kerninflatie (zoals gemeten door de consumentenprijsindex) 2,3 procent, wat in overeenstemming is met de doelstelling van 2 à 2,5 procent van de Amerikaanse Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken).

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/B6LN5lNnl