delong235_Getty Images_ inflation Getty Images

Vanwaar alle inflatiezorgen?

BERKELEY – In de afgelopen drie jaar heeft de technologische vooruitgang gezorgd voor ongeveer één procentpunt reële loonstijging per jaar in de VS – toegegeven, slechts de helft van het tempo van vroeger tijden, maar toch nog iets. Niettemin liggen de reële lonen momenteel 4 procent onder hun gerechtvaardigde waarde, wanneer de onderliggende fundamentele productiviteitstrend wordt opgeteld bij het niveau van de lonen volgens de Employment Cost Index (ECI) van vóór de pandemie. Klinkt dit alsof de arbeidsmarkt onder ʻhoge drukʼ staat?

Degenen die menen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt in zekere zin ʻkrapʼ is, wijzen erop dat de ECI in het jaar tot september jongstleden met 3,7 procent is gestegen – ruim boven het jaarlijkse groeipercentage van 3 procent in de pre-pandemische jaren van de regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Maar omdat de Amerikaanse consumentenprijzen het afgelopen jaar met 5,4 procent zijn gestegen, is het reële loon op ECI-basis in die periode met 1,7 procent gedaald. In een economie die onder hoge druk staat, met een krappe arbeidsmarkt, zouden werknemers genoeg onderhandelingsmacht moeten hebben om reële loonsverhogingen af te dwingen.

Het is heel moeilijk en gevaarlijk om stevige uitspraken te doen op basis van de huidige situatie. Maar het ʻnuʼ dat ik vandaag de dag zie, is het ʻnuʼ dat ik twee tot drie kwartalen geleden heb voorspeld. Ja, de herstellende Amerikaanse economie laat, als een bestuurder die plotseling gas geeft, inflatoire remsporen op het asfalt achter. Maar, zoals ik in mei al betoogde, mogen deze remsporen ons niet verontrusten, want ʻrubber verbranden om weer aan het snelwegverkeer deel te kunnen nemen is niet hetzelfde als het oververhitten van de motor.ʼ

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/qd9lKbunl