rogoff221_Kent Nishimura  Los Angeles Times via Getty Images_fedreserve Kent Nishimura/Los Angeles Times via Getty Images

De Fed verdient niet alle blaam voor de inflatie

CAMBRIDGE – Een aanzwellend crescendo van commentaren legt de schuld voor de huidige stijging van de inflatie in de VS volledig bij de Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken). Maar veel van de kritiek is verbijsterend naïef wat betreft de politieke druk die de Fed en andere centrale banken overal ter wereld de afgelopen jaren hebben moeten overwinnen.

In de Verenigde Staten bereikte de druk op de Fed een hoogtepunt toen de Democraten, die graag progressieve ideeën in de praktijk wilden brengen, in januari 2021 de controle over het Witte Huis en het Congres overnamen. Ja, de Fed heeft in veel opzichten een aanzienlijke onafhankelijkheid, maar zij geniet lang niet dezelfde institutionele onafhankelijkheid als bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank.

In plaats daarvan is de Fed een schepping van het Congres die, in theorie, op korte termijn radicaal kan worden veranderd. Belangrijk is dat de termijn van de voorzitter van de Fed altijd een jaar na de ambtsaanvaarding van een nieuwe president afloopt, en de regering van president Joe Biden heeft ook verschillende andere Fed-benoemingen kunnen doen. Hoewel het idee van ʻFed packingʼ (het toevoegen van nieuwe posten om de stemverhouding binnen de centrale bank te kunnen wijzigen) nooit ingang heeft gevonden, hebben de Fed-functionarissen zeker gemerkt dat de regering-Biden discussieerde over de vraag of de conservatieve meerderheid van het Amerikaanse Hooggerechtshof moest worden tegengegaan door het aantal rechters uit te breiden.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/v2mLHzVnl