boskin59_BRENDAN SMIALOWSKI_AFP_Getty Images BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images

De Amerikaanse economie en de Congresverkiezingen van november

STANFORD – De Amerikaanse economie groeit, de inflatie bevindt zich eindelijk op het door de US Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) beoogde peil van 2%, en de werkloosheid is vrij laag – en zelfs op een diepterecord aangeland voor Afrikaans-Amerikanen en Hispanics. Voor de eerste keer sinds mensenheugenis zijn er meer vacatures bij Amerikaanse bedrijven dan dat er werklozen zijn. Dergelijke omstandigheden zijn doorgaans een voorafschaduwing van een stijging van de reële (aan de inflatie aangepaste) lonen, wat erop zou duiden dat de Amerikaanse werknemers, waarvan velen tijdens het bloedeloze herstel van na de crisis achterop zijn geraakt, eindelijk de vruchten kunnen gaan plukken van de sterke economie.

Electorale modellen voorspellen dat een sterke economie in het voordeel is van de partij die aan de macht is, en dat een zwakke economie meestal leidt tot verpletterende verliezen voor die partij. Maar nu de economie er beter voorstaat dan in de afgelopen tien jaar wijzen de meeste peilingen toch op een aanzienlijke winst voor de Democraten in de aanloop naar de tussentijdse Congresverkiezingen in november. Bovendien voorspellen de meeste politieke deskundigen dat de Democraten de controle over het Huis van Afgevaardigden weer in handen zullen krijgen. En sommigen voorzien zelfs een “blauwe golf,” waarbij de Democraten ook de Senaat zullen heroveren, ondanks het feit dat ze veel meer zetels te verdedigen hebben dan de Republikeinen. Bij diverse recente speciale verkiezingen hebben de Republikeinen hun Congreszetels met een veel kleinere marge vastgehouden dan bij vorige verkiezingen.

Er is een aantal plausibele verklaringen voor deze anomalie. Om te beginnen kunnen de opiniepeilers en de deskundigen het gewoon bij het verkeerde eind hebben, net zoals bij de presidentsverkiezingen van 2016. Tegelijkertijd kan president Donald Trump de electorale vooruitzichten van hemzelf en zijn partij schaden, vooral onder vrouwen in de voorsteden, door persoonlijke aanvallen te lanceren op zijn criticasters – waaronder de populaire basketbalspeler LeBron James. En het is ook mogelijk dat veel kiezers, ondanks de hoge waardering voor zijn aanpak van de economie, de kracht van de economie niet toeschrijven aan het beleid van Trump.

https://prosyn.org/pcKrl0pnl