chinese migrant worker Lucas Schifres/Getty Images

De indirecte schade van een koude oorlog tussen China en de VS

CLAREMONT, CALIFORNIË – De escalerende handelsvete tussen de Verenigde Staten en China wordt steeds vaker gezien als de beginfase van een nieuwe koude oorlog. Maar deze titanenstrijd, mocht die blijven escaleren, zal beide partijen duur komen te staan, zodat ook de winnaar (zeer waarschijnlijk de VS) slechts een Pyrrhus-overwinning zal blijken te hebben geboekt.

Toch zal de rest van de wereld vermoedelijk de hoogste prijs betalen. Ondanks de lage waarschijnlijkheid van een rechtstreekse militaire confrontatie tussen de VS en China zou een nieuwe koude oorlog ongetwijfeld indirecte schade teweeg brengen die zó verreikend en ernstig is dat de toekomst van de mensheid zelf op het spel zou kunnen komen te staan.

De bilaterale spanningen dragen nu al bij aan een economische ontkoppeling die gevolgen heeft voor de hele wereldeconomie. Waar het einde van de Koude Oorlog in 1991 het gouden tijdperk van de mondiale economische integratie inluidde, zal het begin van deze nieuwe koude oorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld ongetwijfeld tot verdeeldheid en fragmentatie leiden.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/Aa40gzDnl