hyman1_ALFREDO ZUNIGAAFP via Getty Images_mozambique displaced ALFREDO ZUNIGA/AFP via Getty Images

We moeten de humanitaire nachtmerrie van Mozambique verzachten

WASHINGTON, DC – Sinds 2017 hebben aan Islamitische Staat gelieerde opstandelingen een ravage aangericht in Mozambique. In de noordelijke provincie Cabo Delgado hebben de militanten ruim 6.500 mensen gedood, infrastructuur verwoest, kindsoldaten gerekruteerd, en seksueel en gendergerelateerd geweld gepleegd. Alles bij elkaar heeft het conflict bijna een miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

De vertegenwoordiger en landendirecteur van het Wereldvoedselprogramma voor Mozambique heeft de daaruit voortvloeiende humanitaire crisis een ‘ramp van ongekende omvang’ genoemd. De grootste uitdaging voor de bevolking is de verminderde toegang tot de gezondheidszorg. Door de opstand is bijna de helft van de gezondheidscentra in Cabo Delgado gesloten. Aangezien duizenden Mozambikanen naar het zuiden trekken om aan het geweld te ontsnappen, wordt de infrastructuur in andere provincies overbelast door hun basisgezondheidsbehoeften, waardoor de algemene gezondheidszekerheid van het land wordt verzwakt.

De internationale respons is aanzienlijk geweest: de Verenigde Naties hebben een oproep gedaan voor 437 miljoen dollar aan humanitaire hulp om de massale binnenlandse ontheemding in het noorden van Mozambique aan te pakken, en vooral de Verenigde Staten sluizen aanzienlijke middelen naar het land. Naast de omvangrijke Amerikaanse ontwikkelingshulp die elk jaar aan Mozambique wordt toegekend, kondigde USAID afgelopen juli een plan aan om 116 miljoen dollar aan aanvullende hulp te verstrekken – voornamelijk voor voedsel, hoewel sommige fondsen bedoeld zijn om in de behoeften van de gezondheidszorg te voorzien.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/gcnoxWcnl