stiglitz256_erhui1979_image erhui1979/Getty Images

De marktconcentratie vormt een bedreiging voor de Amerikaanse economie

NEW YORK – De geavanceerde economieën van de wereld kampen met een paar diepgewortelde problemen. Met name in de Verenigde Staten heeft de ongelijkheid het hoogste peil bereikt sinds 1928, en blijft de bbp-groei beklagenswaardig lauw in vergelijking met de decennia vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Nadat zij een jaarlijkse groei hadden beloofd van “4%, 5% of misschien zelfs wel 6%,” hebben president Donald Trump en de Republikeinen die zijn beleid mogelijk hebben gemaakt in het Congres alleen maar ongekende begrotingstekorten teweeg gebracht. Volgens de jongste voorspellingen van het Congressional Budget Office zal het federale begrotingstekort dit jaar een omvang van $900 mrd bereiken, en ieder jaar na 2021 de $1 bln overtreffen. En toch verdwijnen de stimulerende effecten van de jongste verhoging van het tekort inmiddels alweer, en voorspelt het Internationale Monetaire Fonds dat de Amerikaanse groei in 2019 2,5% zal bedragen, en 1,8% in 2020, tegen 2,9% in 2018.

Veel factoren dragen bij aan het probleem van de lage groei en de hoge ongelijkheid in de Amerikaanse economie. De slecht doordachte “belastinghervorming” van Trump en de Republikeinen heeft de bestaande tekortkomingen in de belastingwetgeving verscherpt, waardoor nóg meer inkomen naar de grootste verdieners toestroomt. Tegelijkertijd wordt de mondialisering nog steeds slecht beheerd, en blijven de financiële markten veel meer gericht op het behalen van winst (“rent-seeking” in economisch jargon) dan op het aanbieden van nuttige diensten.

https://prosyn.org/Z5Q9iQSnl