16

Een toekomst van geluk, tolerantie, en de jeugd

DOEBAI – De afgelopen twee weken heb ik veel vragen, commentaren, en nieuwsberichten gehoord en gelezen over de recente veranderingen in de regering van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Waarom, zo lijkt iedereen te willen weten, hebben we ministeries van Geluk, Tolerantie, en de Toekomst opgericht, en waarom hebben we een 22-jarige tot minister van Jeugd benoemd?

De veranderingen weerspiegelen wat we hebben geleerd uit de gebeurtenissen van de afgelopen vijf jaar in onze regio. Wat we in het bijzonder hebben geleerd is dat het falen om effectief te antwoorden op de aspiraties van de jeugd, die meer dan de helft van de bevolking uitmaakt in Arabische landen, hetzelfde is als tegen de stroom in zwemmen. Zonder de energie en het optimisme van de jeugd kunnen maatschappijen zich niet ontwikkelen en groeien; in feite zijn ze dan gedoemd.

Wanneer regeringen hun jongeren over het hoofd zien en hun pad naar een beter leven blokkeren, slaan ze de deur dicht in het gezicht van de hele maatschappij. We zijn niet vergeten dat de kiem van de spanningen in onze regio, de gebeurtenissen die de ‘Arabische Lente genoemd worden, stevig geworteld waren in het gebrek aan mogelijkheden voor jonge mensen om hun dromen en ambities te verwezenlijken.

We zijn er trots op dat de VAE een jonge natie is. En we zijn trots op onze jeugd. We investeren in ze en geven ze de macht juist omdat ze onze toekomst zijn. We geloven dat ze sneller dan ons kennis kunnen verwerven en verwerken, omdat ze zijn opgegroeid met gereedschappen en technieken die wij op hun leeftijd niet hadden. We vertrouwen ze ermee ons land naar nieuwe niveaus van groei en ontwikkeling te stuwen, en daarom hebben we nu kabinetsminister van hun eigen leeftijd benoemd en een speciale jeugdraad opgericht.