shiller128_Drew AngererGetty Images_NYSEUSstockmarket Drew Angerer/Getty Images

De onbegrijpelijke bewegingen van de aandelenmarkt tijdens de pandemie

NEW HAVEN – De bewegingen van de aandelenmarkten tijdens de coronavirus-pandemie, met name in de Verenigde Staten, lijken iedere logica te tarten. Hoe kan het dat de aandelenkoersen overeind blijven nu de instortende vraag de investeringen en de werkgelegenheid onderuithaalt?

Hoe meer de economische ʻfundamentalsʼ en de marktbewegingen uiteenlopen, des te dieper het mysterie wordt, totdat je mogelijke verklaringen overweegt die zijn gebaseerd op massapsychologie, het viraal gaan van ideeën en de dynamiek van narratieve epidemieën. Bewegingen op de aandelenmarkt worden immers grotendeels gestuurd door de inschatting door beleggers van de reacties van andere beleggers op het nieuws, en niet zozeer door het nieuws zelf.

Dat komt doordat de meeste mensen niet weten hoe ze het belang van het economische of wetenschappelijke nieuws moeten beoordelen. Vooral als het wantrouwen in de nieuwsmedia groot is, hebben ze de neiging om zich te verlaten op de manier waarop mensen die zij kennen op het nieuws reageren. Dit evaluatieproces kost tijd, wat de reden is dat de aandelenmarkten niet plotseling en volledig op het nieuws reageren, zoals de conventionele theorie suggereert. Het nieuws leidt tot een nieuwe trend op de markten, maar is voldoende dubbelzinnig om ervoor te zorgen dat het meeste ʻslimme' geld moeite heeft om hiervan te profiteren.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/Tds3FiRnl