Santiago de Cuba Roberto Machado Noa/Getty Images

De strijd voor de gezondheid van de oceanen

NEW YORK – De oceaan is aan het veranderen – en is er niet op vooruit gegaan. Uit goed-gefundeerd onderzoek blijkt dat hij leger, warmer en zuurder is geworden, waardoor het zeeleven onder serieuze druk is komen te staan. Maar er is ook goed nieuws: uit het bewijsmateriaal blijkt ook dat de oceaan zich kan herstellen. De wereld heeft er al mee ingestemd om deze uitkomst mogelijk te maken.

In september 2015 werd Sustainable Development Goal for the Ocean (SDG 14) door de wereldleiders aanvaard als onderdeel van de 2030 Agenda for Sustainable Development van de Verenigde Naties. Die agenda omvat cruciale doelstellingen, zoals het terugdringen van de verzuring van de oceanen, het verzekeren van de habitat en de bescherming van soorten, het aanzienlijk verminderen van de verontreiniging, en het beëindigen van de illegale visserij en de subsidies die tot overbevissing leiden.

Uiteindelijk belooft SDG 14 de oceaan te beschermen en het duurzaam gebruik ervan in de toekomst te garanderen. Maar dit kan louter worden verwezenlijkt door stoutmoedig en urgent handelen, geschraagd door solidariteit tussen overheden, burgers en bedrijven.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/tua8PZo/nl;

Handpicked to read next