12

Oekraïne stemt over Russisch lot

STOCKHOLM – Als de Oekraïense stemmers 26 oktober naar de stembus staat niet alleen het lot van hun land op het spel maar ook de toekomst van een aanzienlijk deel van Europa. Om het simpel te zeggen: de toekomst van Oekraïne zal de toekomst van Rusland bepalen en de toekomst van Rusland zal een substantiële impact hebben op de toekomst van Europa.

Toen de Sovjet-Unie meer dan twintig jaar geleden in elkaar stortte en Oekraïne voor onafhankelijkheid koos, verwachtten velen dat het land het de daaropvolgende jaren beter zou doen dan Rusland. Maar het liep anders.

Tijdens de eerste tien jaar van de nieuwe eeuw profiteerde Rusland van het gecombineerde effect van een oude fossiele brandstoffenindustrie die efficiënter was geworden door privatisering in de jaren 90 en hoge olieprijzen. De omkering van de gewenste economische diversificatie en de reductie van ‘modernisering’ tot weinig meer dan een slogan had geen onmiddellijke zorg tot gevolg.

In contrast hiermee werd Oekraïne het slechtst bestuurd van alle post-Sovjetstaten, waarbij vriendjespolitiek en corruptie de productieve capaciteit dwarsboomden en er voor zorgden dat het land verder en verder achter ging lopen bij andere postcommunistische staten in transitie. Het meest opmerkelijk is de vergelijking met Polen: bij hun onafhankelijkheid hadden de twee landen ruwweg hetzelfde bbp per capita; vandaag de dag is dat van Polen meer dan drie maal hoger.