Petro Poroshenko and Arseniy Yatsenyuk Danil Shamkin/ZumaPress

Een juiste interventie in Oekraïne

STOCKHOLM – Het voortdurende Griekse drama mag Europa en rest van de wereld dan in zijn greep houden, maar dat wil niet zeggen dat de grote crisis in het oosten van Europa daarmee verdwenen is. Oekraïne is nog steeds gedeeltelijk bezet door separatisten die door Rusland gesteund worden, en er wordt, ondanks het staakt-het-vuren dat bij het Minsk II -akkoord overeengekomen werd, nog steeds regelmatig gevochten.<_o3a_p>

De sinds het Minsk-akkoord in februari getekend werd steeds terugkerende gevechten in de Donbas in Oekraïne hebben één ding duidelijk gemaakt. Als Rusland serieus een oplossing voor het conflict wil vinden moet het bereid zijn om de inzet van een internationale vredesmissie en -macht goed te keuren. Zo een missie zou het proces van rehabilitatie in de regio in gang kunnen zetten, zij die door het geweld verdreven zijn kunnen doen terugkeren, en de reïntegratie van de Donbas in Oekraïne kunnen starten met afdoende veiligheidsmaatregelen en decentralisatie van de macht.

Er is al een bruikbaar model voor deze aanpak voorhanden. Twee decennia geleden zat de internationale gemeenschap in de laatste fase van de vredespogingen in Bosnië. Maar er sleepten zich ook nog conflicten voort in Kroatië, vooral in de regio Oost-Slavonië, grenzend aan Servië.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/C61m09Dnl