25

Europa's oorlog in Oekraïne

BERLIJN – In het oosten van Europa woedt een oorlog. Oekraïne is het slachtoffer van Russische militaire agressie, en – of je dat nu leuk vindt of niet - het lot van dat land zal feitelijk het lot van Europa bepalen, omdat de huidige crisis de regels en beginselen zal vastleggen volgens welke de Europeanen in de 21e eeuw zullen leven.

Zal Europa worden geregeerd door de beginselen van de vrijheid, de democratie, de rechtsstaat en de onschendbaarheid van nationale grenzen? Of zal de pure macht en de bereidheid om geweld te gebruiken triomferen? Zullen de 'geleide' democratie en invloedssferen prevaleren boven het recht van landen – groot of klein – om hun eigen toekomst te mogen bepalen?

Door het einde van de Koude Oorlog en de ineenstorting van de Sovjet-Unie zijn de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Oekraïne snel tot een hoeksteen van de Europese orde geworden. Dit strategische feit is nu duidelijker dan ooit tevoren. Eenvoudig gezegd: het democratische Oekraïne van vandaag de dag vecht voor de toekomst van Europa.

De Russische president Vladimir Poetin wil een internationale orde herstellen die is gebaseerd op exclusieve invloedssferen, gecontroleerd door grote machten – het systeem dat in Europa in de door oorlog getekende 18e en 19e eeuw kenmerkte. Een Europese Oekraïne en de Europese Unie staan deze doelstelling in de weg. Dat is de reden dat het huidige Russische beleid Oekraïne permanent probeert te destabiliseren, vooral in militaire en financiële zin. In zijn eigen belang mag Europa niet toestaan dat dit beleid de overhand krijgt.