4

Het veiligstellen van de vooruitgang in Oekraïne

KIEV – De onmiddellijke economische crisis in Oekraïne is opgelost, maar de economie blijft kwetsbaar en heeft nog steeds internationale steun nodig. Als de nieuwe Oekraïense regering zelfvoldane trekjes gaat vertonen, kan de vooruitgang van het land verloren gaan.

Oekraïne is een lange weg gegaan sinds de “Euromaidan”-opstand van 2013-2014. Toen de vroegere president Viktor Janoekovitsj in februari 2014 naar Rusland vluchtte, kwam de Oekraïense economie in een vrije val terecht; in nog geen twee jaar is zij met 17% gekrompen. De begroting en de externe tekorten waren al onhoudbaar geworden en aan een radicale herziening toe, dus de Russische agressie was genoeg om de economie over de rand heen te duwen.

Tegen het einde van 2015 had de voormalige Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek opmerkelijke vooruitgang geboekt bij het saneren van de financiën van zijn land, maar louter op de gebieden waar hij en zijn technocratische hervormers de baas waren.

Eén van de belangrijkste gebieden was de energiesector. Sinds het begin van de jaren negentig hadden Oekraïense oligarchen enorm geprofiteerd van het tegen lage prijzen opkopen van gesubsidieerd gas en het tegen marktprijzen verkopen ervan. De afgelopen twee jaar heeft de Oekraïense regering de energieprijzen echter gestandaardiseerd en de subsidies geëlimineerd (die 10% van het bbp waren gaan bedragen en tot illegale geldstromen hadden geleid).