dimitrijevic2_YANN SCHREIBERAFP via Getty Images_ecb covid YANN SCHREIBER/AFP via Getty Images

Waarom het deze keer echt anders is voor Europa

NEW YORK – Vanuit het oogpunt van het Europese soevereine kredietrisico verschilt de COVID-19-pandemie van andere recente crises. In de eerste plaats is de huidige economische crisis ontstaan als gevolg van recessie teweegbrengende lockdowns ter bestrijding van een virusbesmetting, en niet zozeer door een besmetting van de activamarkten als gevolg van een falend financieel systeem. In de tweede plaats is de beleidsrespons van Europa veel krachtiger geweest dan voorheen. Zodra de pandemie voorbij is, zal de hoogte van de Europese kredietwaarderingen afhangen van het vermogen van overheden om voldoende economische groei te realiseren teneinde het begrotingsevenwicht te herstellen.

In onze eigen ratings voor staatsobligaties sinds maart 2020 hebben we rekening gehouden met de aard van de schok die deze volksgezondheidscrisis teweeg heeft gebracht – massaal, maar exogeen en tijdelijk – en met de mate waarin landen in staat zijn geweest daarop te reageren. Voorlopig zijn monetaire en externe flexibiliteit en economische veerkracht betere indicatoren voor de kredietwaardigheid van een land dan de schuldquote.

Wereldwijd hebben we de rating van bijna een kwart van de staatsobligaties die we momenteel beoordelen verlaagd. De meeste van de betreffende landen hebben een lagere rating gekregen, omdat ze al kwetsbaar waren, en minder financiële veerkracht en flexibiliteit hadden om het hoofd te bieden aan COVID-19 en de economische gevolgen daarvan. Het gaat onder meer om zeven gevallen van wanbetaling, allemaal door overheden die al vóór de pandemie aan de onderkant van onze ratingschaal zaten (ʻBʼ of lager).

https://prosyn.org/dTYHw4Vnl