Cars destined for export stand at Bremerhaven port Alexander Koerner/Getty Images

Pax Trumpia

BERLIJN – President van de VS Donald Trump begint zijn minachting voor het internationale systeem nu serieus in hard beleid om te zetten. Zijn beslissing om 50 miljard dollar aan importheffingen in te stellen op veel Chinese goederen zou de wereldhandel ernstig kunnen verstoren. En alhoewel hij om twee voor twaalf de beslissing nam om EU-goederen van dit soort tarieven uit te zonderen komt Europa wellicht later nog in de vuurlinie te liggen.

De ‘Amerika Eerst’ aanpak van Trump zal zoals nu blijkt de op regels gebaseerde internationale orde niet ongemoeid laten. Het waren de Amerikanen die de naoorlogse orde schiepen, en deze decennialang hebben gehandhaafd. Maar dit is niet langer het geval. Trumps recente acties gaan dan ook niet alleen over handel, maar over het Amerikaanse loslaten van de gehele Pax Americana.

Er zijn weinig landen die meer met de naoorlogse orde verbonden zijn dan Duitsland, dat zijn economische wederopstanding van na 1945 net als Japan dankt aan het op regels gebaseerde handelssysteem. De Duitse economie leunt zwaar op de export, wat betekent dat het acuut kwetsbaar is voor handelsbarrières en straftarieven opgelegd door grote handelspartners.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/bXdbKk7nl