A container ship leaves Hamburg port Morris MacMatzen/Getty Images

Europa mag niet terugslaan tegen Amerikaans protectionisme

MÜNCHEN – De Amerikaanse president Donald Trump lost zijn belofte in om Amerika via handelsprotectionisme “op de eerste plaats te zetten.” Hoe moet Europa reageren?

Trump heeft Europa tijdelijk vrijgesteld van zijn zojuist ingestelde importtarieven voor staal en aluminium. Maar zijn Zwaard van Damocles – hoge importtarieven – hangt nog steeds boven Europa. Om de Amerikaanse autoproducenten te helpen heeft hij al beloofd importtarieven voor Europese auto's in te zullen stellen, waarbij hij in het bijzonder BMW en Mercedes op het oog heeft, ook al zal dit Amerikaanse consumenten eveneens pijn doen. Zoals altijd hebben consumenten politiek minder macht dan producenten, omdat hun verliezen per capita kleiner zijn dan de winsten per capita van de producenten, en ze met meer hindernissen voor collectieve actie te maken hebben.

De Europese Commissie overweegt importtarieven in te stellen voor een reeks producten uit de Verenigde Staten – uiteenlopend van Harley Davidson-motorfietsen tot voedselproducten als sinaasappelsap en pindakaas – in de hoop dat de betreffende Amerikaanse producenten druk zullen gaan uitoefenen op de regering-Trump. Dit heeft voor het moment gewerkt, maar is uiteindelijk de verkeerde strategie.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/tjVgGs5nl