Peter Kovalev/Getty Images

Een nieuwe reset met Rusland?

LONDEN – De vragen rond de relatie van het Westen met Rusland worden overschaduwd door verhalen in de media over hacken, seksschandalen, en mogelijke chantage. Het dossier van voormalig Brits spion Christopher Steele over de activiteiten van de Amerikaanse president Trump in Moskou jaren geleden kan net zo geloofwaardig blijken als de beweringen dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had – of niet. We weten het simpelweg niet. Wel duidelijk is dat deze verhalen de aandacht hebben afgeleid van de taak het diplomatieke schisma tussen Rusland en het Westen te overbruggen.

Het is voor een Westerling, zelfs één van Russische afkomst zoals ik, moeilijk om warm te lopen voor het Rusland van Poetin. Ik haat de manier waarop zijn regering de ‘buitenlandse agenten’ wet heeft gebruikt om ngo’s lastig te vallen en effectief te sluiten. Ik haat zijn inbreuken op de mensenrechten, moorden, vuile trucs, en strafrechtelijke vervolging om politieke tegenstanders te intimideren.

Onomstotelijk feit lijkt dat het huidige anti-liberale autoritaire Rusland net zo goed een gevolg is van de verslechterende relatie met het Westen als van de Russische geschiedenis of de dreiging van desintegratie waar Rusland in de jaren ’90 mee te maken had.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/JhD1Xqs/nl;