krueger10_Scott Olson_Getty Images_trucks Scott Olson/Getty Images

Trumps economie laat de dienstensector links liggen

WASHINGTON, DC – In de negentiende eeuw was meer dan 70% van de Amerikaanse beroepsbevolking boer. In 2017 lag dat cijfer onder de 2%. In 1970 was ongeveer 32% van de werkgelegenheid in de private sector te vinden in de industrie. In 2018 was dat 13,5%. Tegenwoordig is de dienstensector het meest dynamische onderdeel van de economie, maar president Donald Trump lijkt dit met zijn fixatie op de oude industriële sector niet te kunnen bevatten.

Net zoals de industrie vroeger de snelst groeiende sector was is de dienstensector dit vandaag de dag. Veel mensen – waaronder waarschijnlijk Trump zelf – denken bij diensten aan schoonmakers, onderhoudspersoneel, en horecamedewerkers. Maar diensten omvatten onder andere transport, IT, financiën, professionele en zakelijke dienstverlening, onderwijs, en entertainment. In de Verenigde Staten werkt het grootste aantal dienstenmedewerkers in het transport en bij nutsbedrijven, in het onderwijs en de gezondheidszorg, en in de zakelijke dienstverlening. En daarin zijn zelfstandigen nog niet eens meegenomen.

In 2017 werkten er in de hele Amerikaanse productiesector 12,4 miljoen mensen, vergeleken met 20,6 miljoen in alleen al de zakelijke en professionele dienstverlening. De meeste waarnemers positioneren de modernste en meest dynamische economische activiteiten – en veel van de goedbetaalde banen – in deze laatste categorie. Alles bij elkaar maakt de werkgelegenheid in diensten nu 70% van de totale werkgelegenheid in de private sector uit.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/j2KuM8Znl