rogoff169_Justin Sullivan_Getty Images Justin Sullivan/Getty Images

Schaadt het beleid van Trump de Amerikaanse groei op de langere termijn?

CAMBRIDGE – President Donald Trump klopt zich met enige regelmaat op de borst om de eer op te eisen voor iedere nieuwe positieve ontwikkeling in de snelgroeiende Amerikaanse economie. Maar als het op de economische prestaties aankomt, hebben Amerikaanse presidenten aanzienlijk meer invloed op de langetermijntrends dan op de kortetermijnschommelingen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de belastingverlagingen en bestedingsverhogingen van Trump voor enige extra kortermijnimpulsen hebben gezorgd. Dat geldt klaarblijkelijk ook voor de buitenlandse kopers van Amerikaanse producten zoals sojabonen, die zich hebben gehaast om hun voorraden aan te vullen voordat de tarievenoorlog op stoom komt. Toch is het niet makkelijk een economie van $20 bln aan te jagen, zelfs niet door het verwezenlijken van een begrotingstekort van bijna $1 bln, zoals de regering-Trump doet. In feite hebben kortetermijnschommelingen op het gebied van de voorraden van bedrijven de groei net zozeer omlaag gedrukt als andere factoren die groei een tijdelijke steun in de rug hebben gegeven.

In een verziekt politiek milieu is het niet makkelijk om over de lange termijn na te denken. Maar dankzij de magie van compound interest (langzaam doorwerkende factoren) doen maatregelen die de langetermijngroei marginaal stimuleren er uiteindelijk een hoop toe. Het dereguleringsbeleid voor de transportsector van de regering van president Jimmy Carter eind jaren zeventig heeft bijvoorbeeld de weg vrijgemaakt voor de internet-retailrevolutie. De enorme belastingverlagingen van president Ronald Reagan in de jaren tachtig hebben ertoe bijgedragen de Amerikaanse groei in de daaropvolgende decennia te herstellen (maar hebben eveneens de ongelijkheid vergroot). En de pogingen van president Barack Obama (en vóór hem president George W. Bush) om de schade van de financiële crisis van 2008 binnen de perken te houden liggen ten grondslag aan de sterke economie waarvoor Trump nu alle eer opeist.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/9ghSlSpnl