Andrew Lichtenstein/Getty Images

Trumps 3% groei voor de 1%

CAMBRIDGE – De Amerikaanse president Donald Trump heeft gepocht dat zijn beleid de komende jaren zal leiden tot een duurzame groei van 3% tot 4%. Deze verwachting gaat lijnrecht in tegen het oordeel van veel professionele voorspellers, inclusief die op Wall Street en bij de Federal Reserve, die verwachten dat de VS blij mogen zijn als ze een groei van zelfs maar 2% weten te verwezenlijken.

Maar is het misschien mogelijk dat Trump het toch bij het rechte eind heeft? En als dat zo is, in welke mate is zijn beleid daar dan verantwoordelijk voor? En zal de snellere groei ernstige kosten op de langere termijn met zich meebrengen voor het milieu en de inkomensongelijkheid? De aandelenmarkt maakt zich wellicht louter zorgen over het groeitempo, maar de meeste Amerikanen moeten vooral heel bezorgd zijn over de vraag hoe die groei wordt verwezenlijkt.

De voorspelling van Trump voor de algehele economische groei van de Verenigde Staten is geenszins overdreven. Uit een gestage stroom economische cijfers blijkt dat het jaarlijkse groeitempo nu is opgelopen naar 2,5%, precies in het midden van wat Trump en de deskundigen verwachten. Bovendien zijn de werkgelegenheidscijfers in de eerste zes maanden van Trumps presidentschap heel goed geweest, met ruim een miljoen nieuwe arbeidsplaatsen, terwijl de aandelenkoersen nieuwe hoogten hebben bereikt. Beide factoren zorgen voor een hogere consumptie.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/Bw0AIBD/nl;

Handpicked to read next