acemoglu15_Bilgin S. SasmazAnadolu AgencyGetty Images_trumpfascistposter Bilgin S. Sasmaz/Anadolu Agency/Getty Images

Wordt Amerika fascistisch?

CAMBRIDGE – Het witte nationalisme is in opkomst in de Verenigde Staten. Volgens de Anti-Defamation League vonden er in de VS in 2018 en 2019 6.768 incidenten van extremisme en anti-semitisme plaats (meestal van de kant van rechts). Dit aantal is aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren, wat velen tot de slotsom heeft gebracht dat president Donald Trump schuld draagt voor de toename van het binnenlands extremisme.

Sinds de lancering van zijn presidentiële campagne in 2015 heeft Trump openlijk en heimelijk geweld van de kant van zijn aanhangers gestimuleerd. Nadat een witte racist, James Alex Fields Jr., met zijn auto was ingereden op tegendemonstranten in Charlottesville, Virginia, waarbij één persoon omkwam en tientallen anderen gewond raakten, zei Trump dat “zich aan beide zijden een paar heel fijne mensen bevonden.” En hij heeft racistische retoriek niet geschuwd in zijn beschrijving van Afrikaanse landen en zelfs niet van niet-witte leden van het Amerikaanse Congres.

De woorden van Trump hebben gevolgen. Naast de Charlottesville killer hebben diverse andere bekende witte nationalisten die verantwoordelijk zijn voor geweldsdaden of daden van binnenlandse terreur gezegd dat ze door de president geïnspireerd werden. Hiertoe behoren Cesar Sayoc Jr., die staafbommen verzond aan prominente Democraten, onder wie de voormalige president Barack Obama en Hillary Clinton, de tegenstander van Trump in 2016; Robert Bowers, die elf mensen vermoordde in een synagoge in Pittsburgh; en Patrick Crusius, die 22 mensen doodschoot in El Paso. Uit nieuw onderzoek van de economen Karsten Müller van de universiteit van Princeton en Carlo Schwarz van de universiteit van Warwick blijkt een rechtstreeks oorzakelijk verband tussen Trumps anti-islamitische tweets en hate-crimes tegen moslims.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/JgA7BJhnl