legrain33_Mark WilsonGetty Images_trump orban Mark Wilson/Getty Images

Populismen etter Trump

LONDON – Før han ble president, skapte Donald Trump en TV-personlighet som var kjent for den fengende frasen: «Du har sparken». Nå har det amerikanske folket sparket ham. Samtidig er valgnederlaget til Trump et knusende nederlag for nasjonalistiske populister i Europa og andre deler av verden. Er dette nådestøtet for populistene?

Sumpen som næret den populistiske nasjonalismen er fortsatt full av gjørme. Mange mennesker er fortsatt frustrert over det de oppfatter som tap av økonomisk og sosial status — og føler seg oversett eller sett ned på av etablerte politikere. Manglende lønnsvekst, avindustrialisering og økonomiske skjevheter er fortsatt store utfordringer. Mange føler seg truet av innvandring og kulturelle endringer. Koronakrisen har forsterket disse bekymringene.

Denne frykten og frustrasjonen gjorde seg gjeldende under det amerikanske presidentvalget. Selv om Joe Biden fikk mer enn fem millioner flere stemmer enn sin motkandidat, stemte mer enn 72 millioner amerikanere på Trump.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/P9ghnIunb