stiglitz257_Win McNameeGetty Images_trump nielsen Win McNamee/Getty Images

Trumps meest zorgwekkende erfenis

NEW YORK – Het gedwongen ontslag van Kirstjen Nielsen als Amerikaans minister voor Binnenlandse Veiligheid is geen reden tot juichen. Ja, zij heeft leiding gegeven aan de gedwongen opsplitsing van gezinnen bij de Amerikaanse grens, waar jonge kinderen in stalen kooien werden opgesloten. Maar Nielsens vertrek zal waarschijnlijk geen verbetering brengen, nu president Donald Trump haar wil vervangen door iemand die nog meedogenlozer zijn anti-immigratiebeleid zal uitvoeren.

Trumps immigratiebeleid is in vrijwel ieder opzicht weerzinwekkend. En toch is het misschien niet eens het ergste wapenfeit van zijn regering. Het identificeren van de smerigste aspecten van het beleid is een populair Amerikaans huiskamerspelletje geworden. Ja, hij noemde immigranten criminelen, verkrachters en beesten. Maar hoe zit het met zijn diepgaande vrouwenhaat of zijn grenzeloze vulgariteit en wreedheid? Of met zijn knipogende steun voor witte suprematisten? Of met zijn terugtrekking uit het Parijse klimaatverdrag, de nucleaire overeenkomst met Iran, en het Verdrag over Kernraketten voor de Middellange Afstand? En dan is er natuurlijk nog zijn oorlog tegen het milieu, de gezondheidszorg en het op regels gebaseerde internationale systeem.

Dit morbide spelletje eindigt uiteraard nooit, omdat er vrijwel dagelijks nieuwe kanshebbers op de overwinning opduiken. Trump is een ontwrichtende persoonlijkheid, en als hij eenmaal verdwenen is moeten we ons maar eens afvragen hoe zo'n gestoord en moreel twijfelachtig individu ooit president heeft kunnen worden van het machtigste land ter wereld.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/8IrK0Kznl