Joseph E. Stiglitz, a Nobel laureate in economics and University Professor at Columbia University, is a former chief economist of the World Bank (1997-2000), chair of the US President’s Council of Economic Advisers, and co-chair of the High-Level Commission on Carbon Prices. He is Co-Chair of the Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation and was lead author of the 1995 IPCC Climate Assessment.
نيويورك – بصفتي معلم، أبحث دائمًا عن "لحظات تعليمية" - مثل الأحداث الجارية التي توضح وتعزز صحة المبادئ التي أدرسها. لكن الوباء يركز الانتباه على ما هو أهم حقًا.
تُعد أزمة فيروس كوفيد 19 غنية بالدروس، خاصة بالنسبة للولايات المتحدة. في الحقيقة الفيروسات لا تحمل جوازات سفر؛ وفي الواقع لا تتقيد بالحدود الوطنية - أو الخطاب القومي - على الإطلاق. في عالمنا المتكامل بشكل وثيق، يمكن أن يصبح مرض مُعد نشأ في بلد ما عالميًا.
يُعد انتشار الأمراض أحد الآثار الجانبية السلبية للعولمة. عند ظهور مثل هذه الأزمات العالمية، يجب أن تكون هناك استجابة تضامنية عالمية، كما في حالة تغير المناخ. مثل الفيروسات، تسبب انبعاثات الغازات الدفيئة الفوضى وتفرض تكاليف باهظة على البلدان في جميع أنحاء العالم من خلال الأضرار الناجمة عن الاحترار العالمي والظواهر المناخية المتطرفة المرتبطة به.
To continue reading, register now.
Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.
Subscribe
As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.
Register
Already have an account? Log in