fischer148_DANIEL MIHAILESCU_AFP_Getty Images

Het herwinnen van de Europese soevereiniteit

BERLIJN – Na de recente Europese tour van de Amerikaanse president Donald Trump – die culmineerde in zijn beruchte persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin – kan er niet langer aan worden getwijfeld dat hij en zijn aanhangers de door Amerika geleide internationale orde en het mondiale handelssysteem willen vernietigen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Trump niet synoniem is met de Verenigde Staten. Hij heeft de verkiezingen van 2016 gewonnen ondanks het feit dat hij drie miljoen stemmen minder heeft gekregen dan zijn opponent, en zijn populariteit is nooit hoger geweest dan 50%. Toch is hij de president van de VS, en dat maakt hem tot de machtigste man ter wereld. Zijn daden, ook al zijn ze vaak absurd en tegenstrijdig, hebben ernstige gevolgen in de echte wereld, met name voor Amerika's beste vrienden. Tijdens zijn recente bezoek aan Groot-Brittannië ging Trump zo ver om de Europese Unie te omschrijven als een “vijand.”

Door te proberen nagenoeg alles te ontwrichten waardoor het Westen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is gedefinieerd, heeft Trump de wereld op een historisch keerpunt gebracht. Op het spel staat niet de relatie tussen de VS en de EU, die sterk blijft, maar eerder de dominante positie van het Westen op het wereldtoneel. Trump versnelt een transformatie van de mondiale machtsbalans die zowel Amerika als Europa in relatieve termen zal verzwakken. Nu inkomsten en rijkdom zich van het westen naar het oosten verplaatsen, zal China steeds beter in staat zijn de VS uit te dagen als 's werelds toonaangevende geopolitieke, economische en technologische macht.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/lMpPMDvnl