13

Amerika en de wereld in transitie

NEW YORK – Over nog geen twee maanden zal de Amerikaanse politieke transitie voorbij zijn. De 45e president van de Verenigde Staten zal zich dan in het Oval Office vestigen. Donald Trump zal president Trump worden, en Barack Obama zal zich bij Jimmy Carter, George H.W. Bush, Bill Clinton en George W. Bush voegen als een van de nog in leven zijnde voormalige presidenten.

De speculatie over het waarschijnlijke buitenlandse en binnenlandse beleid van Trump viert hoogtij, maar weinig daarvan heeft ook maar enige betekenis. Campagne voeren en regeren zijn twee zeer verschillende activiteiten, en er is geen reden om aan te nemen dat de manier waarop Trump campagne heeft gevoerd zal dicteren hoe hij zal gaan regeren. We weten ook nog niet wie alle belangrijke adviseurs zullen zijn en hoe (en vooral hoe goed) zij zullen samenwerken.

Maar temidden van al deze onzekerheid zijn er een paar dingen die we wél weten. Het eerste is dat Trump zal worden begroet door een inbox vol met ingewikkelde internationale problemen. De waarheid gebiedt te zeggen dat geen enkel probleem vergelijkbaar is met de Koude Oorlog toen die op zijn hoogtepunt was, maar het aantal en de complexiteit van de lastige problemen zijn zonder precedent in de moderne tijd.

Bovenaan de lijst zal het Midden Oosten staan, een regio die zich in vergevorderde staat van ontbinding bevindt. Syrië, Irak, Jemen en Libië kampen allemaal met een mengeling van een burgeroorlog en een marionettenoorlog. Het nucleaire pact met Iran houdt op z'n best slechts één aspect van de Iraanse macht in toom, en dat ook nog slechts voor beperkte tijd. De Islamitische Staat (ISIS) kan zijn territoriale dimensie kwijtraken, maar zal – samen met andere groeperingen – nog jarenlang een terroristische bedreiging vormen. De nood van miljoenen vluchtelingen is niet alleen een humanitaire tragedie, maar ook een economische en strategische last voor landen in de regio en in Europa.