fischer171_Romy Arroyo FernandezNurPhoto via Getty Images_protest Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

Verantwoordelijkheid of ondergang

BERLIJN – Na vele maanden is de wereldeconomie nog steeds aan het bijkomen van de schok van de COVID-19-pandemie. Nooit eerder in vredestijd heeft onze door technologie gedreven moderne samenleving iets ervaren dat hier ook maar in de verte op lijkt.

Zal er een ʻtweede golfʼ komen, gevolgd door nog meer golven? Die angstige vraag houdt nu veel mensen in de wereld bezig, maar vooral beleidsmakers en nationale leiders. Niemand weet het antwoord. Er is geen speelboek voor een scenario waarin een hightech-wereldeconomie, onderling verbonden door mondiale aanbodketens, op haar knieën wordt gedwongen door een microscopische ziekteverwekker.

Het zou een vergissing zijn de betekenis van deze abrupte stilstand louter vanuit een kortetermijnperspectief te bekijken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de onmiddellijke prioriteit de strijd tegen COVID-19 is. De pandemie heeft zware economische en sociale gevolgen gehad voor miljarden mensen, en lijkt een mondiale verschuiving van de politieke en economische macht te versnellen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/nUSVkjWnl